23. November 2022 0 Comments Tips och trick

Tips på hur du gör rent dina stenplattor

Om du har stenplattor som börjar se trista ut, med påväxt av mossa, av alger eller lava, så kan det vara läge att göra dem rena igen. Att rengöra stenplattor, det kan göras på flera sätt. Du kan ta in ett företag som gör det åt dig, eller så följer du ett av våra tips, för att göra det på egen hand.

Skura och rensa

Ett av våra tips för att rengöra dina stenplattor, det är helt enkelt att du spolar dem med en vattenslang samt sedan tar en skurborste och bearbetar dem. Om det är så att du har mycket ogräs i springorna mellan plattorna, ta först bort dessa med ett ogräsjärn,

Slipa med fogsand

Ett annat sätt att göra rent stenplattor på, det är med hjälp av fogsand. Dina plattor måste då vara helt torra. Häll ut fogsand över dem och borsta sedan med hjälp av en skurborste som ger en slipande effekt. Detta brukar även vara bra mot kalkfläckar på betongplattor.

Spola med högtryckstvätt

Ett riktigt smidigt hjälpmedel för att rengöra stenplattor det är en högtryckstvätt. Det kan vara bra att använda dem tillsammans med ett roterande altantvättsmunstycke. Denna metod är särskilt bra mot lavar, som gärna sitter extra hårt.

Om du inte har ett särskilt altantvättsmunstycke, så kan du ändå använda högtryckstvätt, men se till att inte ha allt för hårt tryck då samt vinkla strålen till 30 grader. Det så att inte fogsand spolas bort eller att du råkar skada plattorna.

Allra bäst tid att använda högtryckstvätten, det är det har varit regn ett par dagar. Se till bara att du även tar bort den lösa mossan och algerna du spolar loss, så att de inte bildar ny påväxt.

Rengöringsmedel

Om du har stenplattor med alger eller mossa som sitter riktigt hårt, så kan du även koppla in en behållare till högtryckstvätten, det med sten- eller altantvättmedel. Viktigt att tänka på här är att vissa stenmaterial inte tål sura rengöringsmedel, som exempelvis sandsten. Det finns även särskilda medel, som är starka, som är bra mot lavar.

Gör förebyggande åtgärder

När du sett till att rengöra dina stenplattor, så se även till att göra förebyggande åtgärd så att de inte drabbas lika hårt av alger och mossa igen. Det finns till exempelvis miljövänlig impregnering för plattor och sten som du kan använda dig av, en gång per år på plattorna. Du kan även välja att ha ett ogräshämmande fogsand, som förhindrar både ogräs och mossa.

Du bör även se till att rengöra stenplattorna regelbundet eftersom att det minskar att mossa och alger får ny spridning.


Share: