28. April 2022 0 Comments Tips och trick

Tips kring fräsning

När man talar om fräsning, så är detta ett ganska brett begrepp. Dels har du den fräsning som sker på arbetsplatser, mekaniska verkstäder och så vidare, dels finns det ju den typ av fräsning du kan göra hemma, med till exempelvis en handöverfräs.

Fräsning på olika arbetsplatser, det handlar oftast om så kallad skärande bearbetningsmetod. Fräsningen kan då göras med en fräs. Dock finns det en massa varianter av fräsar och fräsningsmaskiner!

Fräsning hemma, det handlar oftast då om att använda en handöverfräs. Man kan nästa se handöverfräsen som en slags avancerad hyvel. Den är då en maskin, med en elmotor och en chuck. I den så fäster man ett frässtål. Den är även höj och sänkbar i förhållande till maskinens underrede. Underredet är en plan sula eller en så kallad fräsfot.

Fräsning med en handöverfräs

En handöverfräs, det är en maskin som kan väga mellan 2,5 och 5 kg. Den kan arbeta med en mycket hög hastighet. Det då den kan göra upp till ca 30 000 varv i minuten. Den skär både i och tvärs över arbetsstyckets fiberriktning och det gör att denna fräs, den kan fungera på en massa olika sätt. Det beroende på vad för slags frässtål man har.

Med hjälp av denna maskin kan du bland annat falsa och fräsa urtag. Du kan även göra olika profiler eller dekormönster. Det går även att göra sammanfogningar med både not, spont och sinkning.

När det gäller frässtål, så finns det flera hundra olika typer och olika dimensioner. Alla avsedda för olika sorters arbeten.

Fräsning på arbetsplatser

Fräsning som bearbetningsmetod är idag vanligt att se på olika typer av arbetsplatser. När fräsning görs, så har man oftast ett stationärt arbetsstycke som kan bearbetas med hjälp av ett rörligt skär som är roterande.

Fräsning är bra då det går att göra på en mängd olika material och på en mängd olika sätt. Fräsning kan bland annat göras på metall, trä och plast.

För att det ska gå att fräsa så som man vill, så är det ju bra att ha rätt sorts fräs! Det är då en maskin, som har roterande skärande verktyg. Dessa sitter oftast fast, så att det är arbetsstycket man får flytta på.

En annan typ av maskin, det är CNC fräs. Då är det en större maskin, som kan programmeras på olika sätt.

När behövs fräsning som metod?

Fräsning är en verkstadsteknisk metod för skärande bearbetning. Man använder sig av denna metod då det är ett måste att få fram vissa detaljer i materialet man jobbar med. Ofta handlar det om metalliska material men det används även som metod på andra material. Bland annat trä, plast, frigolit med mera.

Fräsning kan som sagt göras med olika typer av fräsar. Det finns idag 3-axlig fräsmaskin, så väl som det finns 4-axlig fräsmaskin och 5-axlig fräsmaskin. Typen av fräsmetod är det som avgör vilken typ av maskin som behövs. Sedan går det som sagt att även fräsa med fräsmaskiner som styrs med CNC styrning. Det via programmering i styrsystemet eller via ett CAM-system.


Share: