26. July 2021 0 Comments Tips och trick

Lös enkelt stopp i avloppet på egen hand

Reklam

Det är krångligt och även jobbigt när det blir stopp i avloppet hemma. Oavsett om det är toaletten, handfatet eller diskhon det gäller. Men det går att fixa problemet på några minuter om du har rätt verktyg till hands.

Olika sätt att bli av med stoppet

Visst kan du enkelt köpa en propplösare på vilken affär som helst. Men de har väldigt mycket kemikalier i sig vilket inte är bra för varken avloppet, naturen eller dig och din familj. Använd istället andra metoder för att få bukt med stopp i avloppet.

Stopp i diskhon

Det går att lösa stopp i diskhon med saker du oftast har hemma i köket.

Med bikarbonat och ättika

Börja med att tömma ut eventuellt vatten för att kunna arbeta lättare. Häll sedan i bikarbonat och salt i avloppet, fyll på med ättika. Det kommer att bubbla och fräsa med det är helt ofarligt. När det sedan har verkat en stund kan du hälla på kokande vatten. Det bör börja bubbla och fräsa lite igen.

Om avloppet inte är helt rensat efter denna procedur, testa då en vaskrensare av gummi. Tejpa igen översvämmningshålet och fyll diskhon till hälften med vatten innan du sätter igång.

Med diskmedel

Häll på minst en deciliter diskmedel och låt verka en stund. Fyll sedan på med hett vatten under ett par minuter.

Om det inte löste problemet, försök med vaskrensaren!

Stopp i handfatet

Om det är stopp i handfatet kan det räcka med att göra rent vattenlåset. Skruva loss behållaren och andra rör du kan få loss. Gör sedan rent alla delar med hjälp av en gammal tandborste.

Om det inte får bort stoppet i avloppet kan du testa samma metod som för diskhon!

Stopp i toaletten

Det här kan vara det krångligaste stoppet att få bukt med. Men allt är möjligt med rätt metod och rätt verktyg!

Börja med att försöka hälla en hel hink med vatten ner i toaletten, gärna från så hög höjd som möjligt. Trycket av vattnet kan då lösa proppen i avloppet. Men endast om det är en enklare form av propp i avloppet.

Ett annat alternativ är en avloppsump, som fungerar likadant som en vaskrensare. Sätt sugkoppen i botten av toaletten och se till att den sluter tätt. Börja sedan att pumpa i några minuter innan du kontrollerar om det har fungerat.

Om inget annat fungerar kan du ta diskmedelsmetoden som oftast fungerar bra vid stopp i toaletten!


Share: