18. July 2022 0 Comments Tips och trick

Att leva hälsosamt

Att ta hand om sig själv både psykiskt och fysiskt är viktigt. En hälsosam livsstil är grunden till att det ska kunna ske, och det kommer inte över en natt. Det gäller att kämpa och succesivt, steg för steg bygga upp den. Viktigt att:

  • Röra på sig och vara aktiv med träning för att stimulera och hålla igång kropp och sinne.

  • Få tillräckligt med sömn och att skära ner på stress.

  • Äta näringsrikt och välbalanserat. Någorlunda fasta tider och så pass näringsrikt så man på ett nyttigt sätt håller sig mätt mellan måltiderna.

Kosten

Tänk hälsosamt och näringsrikt och balansera det med massor av vitaminer och mineraler.

  • Dra er på socker i allt livsmedel. Ifall du blir sugen på något extra så välj godis utan socker. Ersätt livsmedel med lightprodukter och eventuella sötningsmedel. Det innebär en lägre energinivå och därmed ges en stabil blodsockernivå. Det minskar även risken att du ska blir hungrig och sugen mellan måltiderna.

  • Ersätt snabba kolhydrater med fibrer och långsamma kolhydrater. Byt ut det vita riset mot råris eller couscous, skippa socker och använd honung eller exempelvis suketter. Ersätt pasta med fullkornspasta, bönpasta, linser och bönor. Välj bort bröd och baka fröknäcke, lägg till mer proteiner som mättar och fibrer i form av nyttiga baljväxter, frukt och grönt. Boosta din mineral- och vitaminbalans!

  • Ät på regelbundna tidpunkter i den mån det går. Ät även mindre portioner så krymper magsäcken och du kan efter ett tag slippa suget efter att äta mer, du känner dig lättare både i kropp och huvud!

Träning och aktivering

Vid regelbunden träning förbättras allmäntillståndet. Riskerna för bland annat hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes sjunker. En stund om dagen gör gott. Träning och rörelse aktiverar också hjärnan och förbättrar kognitiva förmågor, humör och känslor. Vårt humör stabiliseras och vi blir lyckligare och friskare.

Sov mer

Sömnproblem är vanligt och det är många som kämpar med att få till de timmar som gör att vi mår bra. Sömnen är viktig och en av grunderna till en hälsosam livsstil.

  • Skippa socker som ger hög energi timmarna innan läggdags. Det kan innebära både kost och dryck. Drick ett osötat kamomillte som lugnar kroppen.

  • Varva ner och undvik skärmtid innan läggdags då det kan skapa stress för hjärnan med diverse ljus och intryck. Skapa en lugn och mysig stund med en bra bok eller behaglig musik, eller varför inte bara en stunds tystnad för dig själv för att varva ner tankar och dagens intryck.

  • Skapa en kvällsrutin – Förbered för morgondagen, varva ner och lägg dig ungefär samma tid varje kväll eftersom vi är vanedjur och blir lugna av fasta rutiner. Bara det kan få oss att varva ner.

Skratta mycket

Att skratta och vara glad kan stärka immunförsvaret genom att öka produktionen av antikroppar. Att le ger signaler till kroppen att du mår bra och det kommer att göra underverk! Prioritera, skapa rutiner, lär dig delegera och be om hjälp, och sortera livet. Välj det som får dig att må bra och sluta stressa så kommer resten automatiskt bli lättare.


Share: