17. March 2023 0 Comments Övrigtt

Skär ner hushållets elräkningar med dessa 5 tips

Elpriserna har nått nya toppar och de flesta svenska hushåll har tvingats se över sin elförbrukning. Det finns faktiskt många åtgärder som du kan vidta för att skära ner hushållets elräkningar. Vi delar de fem mest ekonomiska tipsen med dig i den här artikeln.

1.   Se över förbrukningen så att ni kan spara på rätt ställen

Det allra första du bör göra tillsammans med resten av hushållet är att kartlägga var ni använder elen mest. Annars finns det en risk för att ni börjar genomföra åtgärder för att minska förbrukningen där det egentligen inte behövs någon förändring.

Det finns diverse elmätare som du kan använda för att mäta elkonsumtionen, eller så kan du fråga ditt elbolag om timvärden. På så sätt kan du se när elen används och därmed ta reda på vilka apparater som används flitigast vid vilka tider. Med hjälp av kartläggningen kan du och resten av familjen därefter se vad ni kan göra för att minska er elkonsumtion.

2.   Byt till ett mer förmånligt elavtal

Ett stort antal svenska hushåll har ogynnsamma elavtal av den enkla anledningen att de inte vet att de kan byta avtal. Men faktum är att ett nytt, mer förmånligt och kostnadseffektivt avtal bara är ett telefonsamtal bort! Jämför elpriser här och se vilket elbolag som kan erbjuda dig det bästa erbjudandet i ditt område.

Bara genom att byta elavtal kan du faktiskt spara tusentals kronor per år på din elräkning, oavsett energikälla. Ditt nya elbolag tar hand om det praktiska – du kan bara luta dig tillbaka och njuta av billigare elräkningar.

3.   Gör en plan för vem som ska göra vad

Som familj är det viktigt att ni tillsammans kommer överens om vad ni ska göra för att minska er gemensamma elförbrukning. Det räcker inte med att en av er minskar sin elkonsumtion om de andra familjemedlemmarna fortsätter i samma takt som alltid.

Sätt er ner och gör en lista över varje familjemedlem och vad de gör varje dag som förbrukar mest el. Det betyder inte att en person måste sluta föna håret och en annan inte får se mer på TV, men försök att sätta tidsgränser för olika aktiviteter så att elen delas mer rättvist mellan er.

4.   Tänk energismart när vädret förändras

Varma somrar och kalla vintrar kännetecknar det svenska klimatet. Naturligtvis ska alla familjemedlemmar känna sig bekväma därhemma och varken frysa eller svettas, men det är viktigt att ni anpassar er till vädret om ni vill spara pengar på elräkningarna.

Med detta menar vi att ni kanske inte behöver ha elementet på högsta läge på vintern – föreslå istället att alla bär lite varmare kläder och sänk inomhustemperaturen med en grad. Då kan ni spara hundratals kronor. På sommaren kan ni förslagsvis försöka vädra på natten för att bibehålla en behaglig inomhustemperatur.

5.   Införskaffa smarta digitala verktyg

Det är lätt hänt att man glömmer att släcka en lampa efter sig eller att sänka värmen en grad när det blir varmare ute. Sådana små misstag kan dock kosta plånboken mycket. Ett annat bra tips är därför att köpa olika smarta verktyg, till exempel smarta termostater som sänker temperaturen när ingen är hemma.


Share: