16. October 2021 0 Comments Övrigtt

Bra att veta för dig som är bygglysten

Är du en person som tycker om att påbörja och slutföra byggprojekt? Det kanske handlar om att bygga ett eget hus, med hjälp av en byggfirma såklart eller så gäller det mindre uppdrag som förbättrar din nuvarande bostad. Om du har försmak för byggprocesser och lust till att skapa något på egen hand eller med hjälp av experter finns det en del saker du ska tänka på. Det här inlägget kommer att riktas just till ivriga byggfans.

Du som gillar att bygga men inte har möjligheten att fullborda ett verkligt projekt kan alltid invänta rätt moment genom att njuta av byggandet av modellbyggsatser. Modellbygsatser båtar och bilar är vackra konstruktioner som du kan bygga från grunden med ett fantastiskt fint resultat. Ja, det är inte som att bygga ett hus själv men är utan tvekan en bra övning, en produkt som du kan behålla i hemmet. En fin inredningsdetalj, helt enkelt.

Men låt oss säga att tiden för byggprojektet är inne. Dina båtar, bilar eller hur av modellbyggsatser är klara och du kan äntligen börja med att planera ditt bygg. Vad ska du tänka på? En användbar guide kan du hitta i nästa rubrik.

Byggprojektens kompletta guide

Här kommer några bra råd till dig som ska bygga nytt.

 • Köp en tomt som passar dina framtida planer. Tänk på utsikten och dess storlek.

 • Skaffa dig bygglov

 • Anlita en arkitekt om du vill ha ett unikt hus. Om du vill snabba processen kan du satsa på ett standardhus. Tänk på att arkitektritningar och planlösningar kan ta några månader att fullborda.

 • Anpassa huset till tomten och dess möjligheter

 • Kontakta din bank. Diskutera projektet och ett bygglån samt amortering

 • Kontakta olika byggfirmor och begär offerter

 • Jämför offerter. Tänk på att seriösa byggföretag alltid gör ett besök på plats innan de skickar iväg en offert

 • Lätt 20% i buffert på offerten du väljer

 • Börja med projektet

 • Tänk på att VVS och el utförs oftast av en särskild entreprenör.

 • Slutbesiktningen är ett bevis på att bygget är byggt i enlighet med gällande lagkrav och bestämmelser

Tänk på att du aktivt kan delta i hela processen.

Kostnad och budget

Vad kostar det att bygga ett hus? Enligt senaste statistik så ligger kostnaden på ungefär 28 000 kronor per kvadratmeter. Tänk på att siffran kan ändras beroende på projekt och entreprenör. Vissa bostäder kostar betydligt mer än andra.

Att budgetera rätt från första början är A och O för sådana typer av arkitektur, material och speciella önskemål om sådana finns. Den första frågan du bör ställa dig innan du startar är ”Har jag råd med projektet?”. Hur kan du besvara den frågan? Genom att träffa en expert på din bank och diskutera din idé. Tänk på att du måste låna pengar för att fullborda husbygget och det lånet ska avbetalas. Ifall du har råd med amorteringen på lånet så har du även råd att påbörja det hela. Observera att ett bygge oftast kostar lite mer än den preliminära beräkningen som står i offerten.


Share: