Tänk på detta vid ett tillbyggnadsprojekt
Om du vill utöka din bostads grund med en ny komponent finns det en hel del saker att ha i åtanke. Det är trots allt ett omfattande projekt som kräver att du har koll på vilka regler som gäller och inte minst har tiden och ekonomin som krävs för att färdiggöra tillbyggnaden. I den här artikeln listar vi ett par övergripande ting du bör tänka på innan du bygger till din bostad.
Undersök vad som gäller och börja planera i ett tidigt skede
En tillbyggnad är som sagt ett mycket omfattande projekt. Därför är det viktigt att vara tidigt ute och komma igång med förberedelserna i rimlig tid.
Först och främst måste du ta reda på om det ens är möjligt att få bygglov på tomten. Det finns begränsningar gällande höjder och byggrätt som du behöver förhålla dig till. Det är lika bra att avklara dessa innan du fortsätter spåna idéer. I vissa fall kan du behöva en bygganmälan snarare än bygglov, så det gäller att ha koll på detta också. Det bästa är att ta kontakt med din kommun eftersom de kan ge dig svar på hur du ska gå tillväga.
Därefter behöver du säkerställa finansieringen – byggprojekt är inte billiga! Ska du ansöka om ett lån för att finansiera tillbyggnaden behöver du dessutom ta fram ett underlag till banken, en process som också tar ett tag. Men det gäller att inte stressa något steg under planeringen.
Anlita en yrkesskicklig arkitekt
En arkitekt är ett måste för att se till att tillbyggnadsprojektet uppfyller rådande krav, stämmer överens med den existerande bostaden samt ser allmänt snyggt och städat ut. Dessutom behöver du en ritning på tillbyggnaden som du kan skicka in till kommunen för att ens kunna få lov att utöka bostadens grund.
Bäst av allt är det om du anlitar arkitekten så tidigt som möjligt. En arkitekt hjälper dig nämligen att komma fram till den mest passande lösningen för din situation och att navigera bland alla regler som du behöver hålla koll på.
Boverk är en av många skickliga aktörer i Sverige som framställer bygglovsritningar för privatpersoner. Hos dem kan du få hjälp med att ta fram såväl skräddarsydda takstolar för din stil som hela planlösningar för din tillbyggnad. Då får du dessutom hjälp med största delen av bygglovsprocessen om du önskar.
Lägg vikt på kvalitet vid val av hantverkare
En yrkesskicklig arkitekt är en nödvändighet för en snygg slutprodukt, men det är även duktiga hantverkare. Här gäller det att hitta hantverkare som kan få jobbet utfört på allra bäst sätt, samt att du inte kompromissar med kvaliteten.
Kom ihåg att en tillbyggnad ofta kräver många olika yrkesgrupper av hantverkare, som snickare, elektriker och plåtslagare. Projektet kommer således att kosta en hel del, men det bör du redan veta. Det ska finnas plats i din budget till att anlita professionella hantverkare innan du får en arkitekt att framställa ritningar för ditt tillbygge.
För att garantera ett framgångsrikt projekt kräver det alltså att du lägger ner tid och pengar på att välja bästa möjliga arbetsstyrka. Om du kompromissar med kostnaderna är risken att tillbyggnaden inte blir så bra som du hoppats.